середу, 27 травня 2020 р.

ВІКІ-ТЕХНОЛОГІЇ У СУЧАСНІЙ ОСВІТІ


      ВІКІ-ТЕХНОЛОГІЇ У СУЧАСНІЙ ОСВІТІ
   
       До недавнього часу людина під час роботи в мережі Інтернет здебільшого робила таке: знаходила за допомогою різних пошукових серверів потрібну інформацію, копіювала її та використовувала у професійній діяльності. Але не завжди ця інформація задовольняла людину. Виникало бажання відредагувати статтю, залишити коментар, і, навіть, розмістити свої статті.
        На щастя, з’явилися вікі-технології, які дозволяють користувачу розмістити свої коментарі та побачити коментар знайомих. Вікі-середовище було розроблено Вардом Каннінгемом в 1995 році.  Спочатку додаток мав назву «середовище для швидкої гіпертекстової взаємодії», з часом почали використовувати термін Wiki (Вікі), що в перекладі з гавайської мови означає «швидко-швидко». Wikipedia — україномовна Вікіпедія стала найбільшим та найвідомішим вік-сайтом. Цей проект стартував у 2001 році. В енциклопедії на даний час розміщено більше ніж 6 млн. статей, з них 1,6 млн. — англійською мовою. Статті пишуться 250 мовами народів світу. Орієнтовна кількість авторів та редакторів — 50 тисяч. 
       Зайшовши на головну сторінку вікісайту, користувач може поцікавитися:
-подіями в історії людства саме того дня, коли він відкрив сторінку;
-продивитися вибрані у цей день статтю, цікавинки тощо;
-вибрати один із восьми запропонованих розділів різноманітного напрямку.
Робота у цьому середовищідає змогу користувачу не
тільки шукати потрібну інформацію, а й розміщувати свої розробки, статті, проети. Варто відзначити простоту мови розмітки тексту.
        Вікі-технології тільки почали набувати своєї популярності в освіті. Будучи учасником мережевої спільноти дасть вам можливість не тільки підвищувати свою компетентність, іти в ногу з новітніми технологіями, а й ефективно використовувати інформаційно-комунікаційні технології у професійній діяльності.

Немає коментарів:

Дописати коментар