понеділок, 25 травня 2020 р.

Правила медіаграмотності або як бути грамотним користувачем мережі


У наш час більшість людей є активними користувачами мережі Інтернет. Читання стрічки новин чи перегляд блогів, цікавих їм людей в соціальних мережах; це все стало настільки звичними для деяких, як чищення зубів чи пиття води. Та чи можна простий серфінг у Всесвітній павутині назвати правильним користуванням інформаційними ресурсами? Насправді, існує багато правил які роблять звичні послуги інформаційної мережі грамотними. Сьогодні ми дамо поради усім, хто хоче стати свідомим юзером Інтернету.

 Правильне користування Всесвітньою мережею можна заочно поділити на декілька векторів: захист своєї приватної інформації, цифровий етикет, фільтрування потоку інформації.

 • Захист своєї приватної інформації

Ось деякі правила для забезпечення вашої безпеки: унеможливте потрапляння ваших конфіденційних даних в мережу, адже так ви можете запобігти їх використання в недобросовісних цілях іншими людьми, надійно зберігайте свої паролі від облікових записів та соцмереж, щоб бути впевненими у безпеці вашого особистого простору, спілкуйтеся та приєднуйте у «друзі» тільки відомих вам людей, щоб захистити себе від чужої думки, яка не завжди є толерантною.

• Цифровий етикет

Цифровий етикет – це взаємоповага і позитивне спілкування. Якщо у вас на думці немає нічого позитивного, краще не говорити нічого, адже це може засмутити людину чи принизити її. Як в мережі, так і в житті, потрібно думати про наслідки того, що говориш, ставитися толерантно до будь-якої думки і так само толерантно висловлювати свою думку.

 

• Фільтрування потоку інформації

На те як саме ми сприймаємо світ і людей значно впливає інформація яку ми отримуємо. Життя в ХХІ столітті спричинило те, що основним джерелом інформації для нас є Інтернет. Проте, не все що ми там знаходимо є правдивим – потрібно вміти відділяти факти від особистої думки та суб’єктивного ставлення і не сприймати все за чисту монету.

Основним з принципів критичного мислення є правило 5 W і 1 H.


Користуючись цим правилом потрібно аналізувати відомості подані в Інтернеті. За допомогою цього ви зможете визначити ДЛЯ ЧОГО і КИМ була подана певна інформація. 



Іноді дані можуть бути застарілими та неактуальними або стосуватись іншого місця. Ці дії допоможуть не стати обдуреним та не дезінформувати інших, поширюючи неправдиву інформацію.



Ми використовуємо Інтернет для різних цілей щоденно і робити це потрібно правильно. Не варто нехтувати такими простими, але в деяких ситуаціях ледь не життєво важливими порадами. Залишайтесь в безпеці у своєму онлайн просторі та не погіршуйте існування в ньому інших людей.

Немає коментарів:

Дописати коментар